Isopearls

Houtskeletbouw

Goed isoleren wil zeggen dat de isolatie rond je hele woning doorloopt, zonder enige onderbreking. Het betekent ook:

  • dat er weinig of geen koudebruggen zijn, of plaatsen waar de isolatie sustanon 250 tablets onderbroken wordt
  • dat er geen luchtstromingen mogelijk zijn tussen of achter de isolatie. De isolatie moet aansluiten op elkaar en op de constructie waartegen ze bevestigd is
  • dat je dak, vloeren en wanden opgebouwd zijn op een manier waarop het risico op condensatie beperkt is. De keuze van het juiste materiaal is van het grootste belang om problemen te vermijden

Waarom goed isoleren?

Luchtdicht bouwen een must
Luchtdicht bouwen betekent dat je er voor zorgt dat er zo weinig mogelijk plaatsen zijn in je woning waar lucht naar binnen of naar buiten kan zonder dat je daar zelf controle over hebt. Bouw je niet luchtdicht, dan bepalen de wind en de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten hoeveel lucht er naar binnen kan of naar buiten gaat, wanneer dat gebeurt, langs welke weg en in welke richting. Om dat te vermijden, moet je zogenaamde ‘luchtlekken’ vermijden.

Dat kan bijvoorbeeld door:

  1. Bij buitenmuren in metselwerk de muren aan de binnenzijde te bepleisteren
  2. Bij daken en bij Houtskeletbouw een aparte luchtdichte laag aan te brengen, bijvoorbeeld door folie of een ander luchtdicht materiaal en tape te voorzien op de juiste plaatsen
  3. Je ramen en dak nauwkeurig aan de buitenmuren aan te sluiten, bijvoorbeeld met tapes en afdichtingskit.

Luchtdicht bouwen is dan niet zo evident.
Om een goede luchtdichtheid te realiseren moet je:

  • Kunnen inschatten wat je waar moet voorzien en op welk moment in de uitvoering. Doe je dat niet correct, dan bots je nadien op plaatsen die je onmogelijk nog luchtdicht kan afwerken.
  • Heel goed weten wat technisch mogelijk is, en wat niet
  • Indien nodig creatief zijn in het bedenken van alternatieve oplossingen voor aansluitingen voor de werken starten, waarmee je heel wat tijd en geld kan besparen om complexe details toch luchtdicht te kunnen afwerken.
  • Heel nauwkeurig werken.

Vrijblijvend advies voor uw houtskeletbouw?

Krijg gratis en vrijblijvend advies

Waarom luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen is goed voor…

  • Je portemonnee: heel wat warmte gaat verloren door luchtlekken. Bovendien werkt je thermische isolatie een stuk minder efficiënt wanneer er lucht doorheen circuleert. 
  • Je comfort: in de winter gaat er door luchtlekken heel wat lucht naar buiten, in de zomer komt er op die manier heel wat warmte naar binnen. Door de aanwezigheid van die luchtlekken kan gemakkelijk tocht optreden, die uit zowat alle richtingen kan komen, afhankelijk van de wind en de temperatuur. Ongevraagd krijg je door luchtverplaatsingen omgevingslawaai binnen.
  • De gezondheid van je woning:  waar luchtlekken zijn, komt warme lucht die naar buiten geblazen wordt vaak in aanraking met koude oppervlakken die zich achter de isolatie of op slecht geïsoleerde plaatsen bevinden. Op die plaatsen is het risico op condensatie erg groot. Hierdoor heb je daar heel wat kans hebt op schimmelgroei, wat slecht is voor je eigen gezondheid en die van je woning. en bovendien loop je ook meer risico op ernstige bouwschade op langere termijn.
  • Je gezondheid: door de luchtlekken zal komt er verse lucht naar binnen, maar op de hoeveelheid ervan heb je helemaal geen vat. Soms zal er te veel koude of warme lucht binnen komen om nog comfortabele of energiezuinig te zijn, terwijl er op andere momenten te weinig verse lucht binnen komt via die weg. Een ventilatiesysteem is hiervoor niet noodzakelijk een oplossing: is je woning onvoldoende luchtdicht, dan kan je ventilatiesysteem ontregeld raken. Bovendien zal er in de winter dan weer heel wat lucht naar binnen glippen, waarbij de binnenlucht drastisch kan uitdrogen. En dat kan dan weer je huid en luchtwegen irriteren. Om nog maar te zwijgen over de tochthinder die misschien wel ongevraagd je woning infiltreert